DESPRE SOCIETATILE NEBANCARE
Institutiile Financiare Nebancare din Romania
Institutiile Financiare Nebancare, cunoscutele IFN-uri sunt societati nebancare ce pun la dispozitia populatiei credite. Aceste produse financiare nebancare nu difera cu nimic de imprumuturile de la banci, in sensul reglementarii. Diferentele apar la termenul de acordare, mult mai rapide sunt credite nebancare, in acest caz, si la dobanzile mari, de data asta acesta este un factor in favoarea bancilor.
Deci, recapituland, avem doua mari diferente intre institutiile financiare nebancare si cele bancare:
- timpul de acordare a creditului si lejeritatea de acordare (mai putina birocratie, mai putine cerinte, mai putine hartii);
- dobanda mult mai mare la creditele nebancare decat la banci.
Evident ambele caracteristici nu sunt unanime pentru toate societatile, fie ele bancare sau nebancare. De ce? Simplu! Sunt unele banci care au inceput sa acorde imprumuturi foarte usor, cum de altfel au aparut si societati nebancare ce acorda imprumuturi la dobanzi ce concureaza bancile, pe produsele de credite de nevoi personale.
Imprumut promotional de toamna
Ai la indemana sume intre 1.000 si 5.000 de lei cu rate fixe, incepand de la 21 lei saptamanal. Promotie valabila pana in data de 2.10.2023. Provident acorda credite celor de peste 18 ani, cu venit minim de cel putin 300 lei lunar.
Credit mare si pentru cei cu istoric negativ
Poti imprumuta pana la 50200 de lei pe 5 ani de la Credius, daca ai peste 18 ani . Aprobare rapida, banii pe card in 5 minute!
Sunt societati in Romania, asa numitele Institutii Financiare Nebancare (IFN) ce acorda imprumut nebancare. Aceste societati nebancare sunt acreditate de catre BNR, supuandu-se regulilor acesteia.
Contextul economic actual, in care toate bancile au devenit mai mult decat reticente la acordarea de imprumuturi catre populatie, aceasta nisa a imprumuturilor nebancare, ale caror conditii de acordare sunt mult mai relaxante, a devenit una de impact pentru piata creditelor din Romania.
Spre deosebire de banci, IFN-urile nu pot sa tina depozite de la populatie, astfel ca nu poate fi vorva de datortii ale acestor societati catre populatie. Avand in vedere acest aspect, regulile BNR in privinta IFN-urilor sunt mult mai lejere, permitandu-le acordarea de credite in conditii mai putin restrictive decat li se permite bancilor. Riscurile nerambursarii imprumuturilor de catre clienti sunt suportante in intregime de catre Institutia Financiara Nebancara, in conditii lipsei depozitelor. IFN-urile pot desfasura, in conditiile legii, urmatoarele activitati de creditare:
1. acordare de credite:
- credite de consum;
- credite ipotecare;
- credite imobiliare;
- microcreditare;
- finantarea tranzactiilor comericale;
- scontare;
- forfetare;
2. leasing financiar;
3. emitere de garantii, asumare de angajamente garantare, asumare de angajamente de finantare;
4. acordarea de credite cu primire de bunuri in gaj, respectiv amanetare prin case de amanet;
5. acordare de credite catre membrii asociatiilor fara scop patrimonial organizate pe baza liberului consimtamant al salariatilor/pensionarilor, in vederea sprijinirii prin imprumuturi financiare a membrilor lor de catre aceste entitati, organizate sub forma juridica a caselor de ajutor reciproc;
6. alte forme de finantare de natura creditului.
Cele mai multe institutii financiare acorda imprumuturi rapide, in 24-48 de ore maxim, sume mici de bani si cu dobanzi foarte mari. Daca la banci dobanda imprumutului este de 20-30% DAE, pe termen lung si cu un dosar imens de documente, de la o institutie financiara nebancara veti putea lua un imprumut rapid, in maxim 24-48 de ore, fara multe acte si in conditii mai lejere.
De exemplu, Provident ofera credite rapide nebancare cuprinse intre 500 si 3000 de lei tuturor persoanelor cu domiciliu stabil in Romania care au un venit stabil si au varste intre 21 si 69 de ani.
Indiferent daca un client are nevoie urgenta de bani pentru a achita o datorie, ori pentru a-si redecora locuinta, nimeni nu ii va cere explicatii cu privire la motivul imprumutului. Asa ca imprumuturile nebancare sunt o solutie cand te afli intr-o situatie dificila.
Pentru a face unul sau mai multe credite nebancare nu ai nevoie de giranti sau anumite bunuri materiale cu care sa garantezi, tot ceea ce ai nevoie este o copie dupa cartea de identitate si o dovada a venitului si poti lua in siguranta unul sau mai multe credite nebancare.
Poti lua credit rapid, cu doar 2 acte, credite nebancare care sa te ajute sa rezolvi problemele urgente legate de finantele tale.
Desi, conditiile de creditare s-au inasprit si la IFN, dupa noile reguli impuse de BNR, creditele cu buletinul fiind de domeniul trecutului, totusi, conditiile in care societatile nebancare acorda impprumuturile rapide au ramas mult mai lejere decat dele impuse de banci.